Het voorkomen van voor komen

Voorkómen van vóórkomen

Er zijn veel verschillende soorten fobieën, angst voor spinnen, angst voor gezelschappen, angst voor de tandarts en angst voor hoogtes. Iedereen kent wel iemand met een angst, die voor anderen, die die angst niet hebben, onredelijk lijkt. Wij willen dit stuk gebruiken om een andere angst te bespreken, één die wij in de praktijk veel tegenkomen en die, in ieder geval voor ons en veel van onze cliënten, onredelijk lijkt. Het is de angst voor hoge rekeningen van advocaten.

Los van het feit dat die angst niet altijd terecht is, zo zijn er veel advocaten die gratis intakes doen, een inloopspreekuur hebben of telefonisch al wat advies willen geven, is het bovendien iets waarvan wij denken dat het te voorkomen is. De dossiers waarin wij het meest factureren zijn, bijna zonder uitzondering, dossiers waarin geprocedeerd moet worden en waarbij de uitkomst niet bij voorbaat al vastligt. Dat procederen zo duur is, komt deels door de hoge griffierechten, die kunnen oplopen tot € 5.610, -, maar toch vooral door het feit dat een advocaat daar veel uren mee bezig moet zijn. Er moet gelezen worden, er moet overlegd worden, er moet geschreven worden en uiteindelijk moet je voor komen bij de rechter, waar de advocaat dan vaak ook nog een verhaal moet houden. Dat alles gaat vaak op basis van een uurtarief en zo komen de hoge facturen vanzelf. Tel daarbij op dat van die kosten vaak niet veel terugkomt, bijvoorbeeld omdat proceskostenveroordelingen niet gebaseerd zijn op de werkelijke kosten of omdat de rechter niet meegaat in bijvoorbeeld een contractuele rente, en het is duidelijk, procederen doe je niet voor het geld.

Ik geef een praktisch voorbeeld. In een procedure die zowel bij de rechtbank als bij het gerechtshof is gevoerd, heeft een van onze cliënten gelijk gekregen. Het gevolg was dat de koopsom alsnog betaald moest worden, samen met een vergoeding van ongeveer €30.000,- voor de proceskosten. Tijdens die twee procedures is ervoor ongeveer €47.000,- gefactureerd door ons, de deurwaarder en andere instanties. Het effect is dus netto dat onze cliënt € 17.000,- heeft moeten inleveren (overigens wel met een mooi resultaat, maar toch). Een van de redenen dat deze procedures uiteindelijk zoveel hebben gekost, was omdat er geen goed contract was gebruikt door onze cliënt. Dat contract hadden wij voor ongeveer € 2.000,- kunnen maken en wel op een manier waarop de discussie die we nu hebben moeten voeren niet gevoerd hoefde te worden óf de rechter er zo snel klaar mee geweest was dat het minder dan € 3.000,- had gekost (dus na aftrek van de proceskostenvergoeding). Onze cliënt had dus tussen de €12.000,- en € 15.000,- kunnen besparen, mits hij maatregelen had genomen om het voor komen te voorkomen.

Voorkomen is beter dan genezen en regeren is vooruitzien. Hoge kosten voor advocaten zijn vaak het gevolg van procedures en procedures zijn vaak het effect van iets niet goed genoeg hebben geregeld. Met betere contracten, betere algemene voorwaarden en betere interne richtlijnen, kunnen veel procedures voorkomen worden en kan een deel van de procedures die overblijven met lage kosten worden gewonnen.

Ons advies is dus, bent u bang voor hoge rekeningen van een advocaat? Neem een advocaat in de arm om het voor komen te voorkomen. Vanzelfsprekend zijn onze advocaten graag bereid om met u mee te denken. Zowel als het gaat om het in de toekomst voorkomen van problemen, als bij het oplossen van uitdagingen die wat acuter zijn.

Deel dit bericht: