Is uw BV verkoopklaar?

Als je een onderneming verkoopt door verkoop van de aandelen van de BV waarin deze is ondergebracht, verkoop je in feite de kerstboom met alle lichtjes en ballen er in, zonder die specifiek te hoeven benoemen. Omdat een onderneming voortdurend in beweging is, zul je wel een specifieke datum (in beginsel van overdracht) moeten bepalen, waarop de situatie in de onderneming voor een seconde wordt ‘bevroren’ en alles per dat moment in de staat waarin het zich bevindt wordt overgedragen. De koper zal daarbij natuurlijk bepaalde garanties willen hebben. Hij wil zo goed mogelijk op de hoogte worden gesteld van alle ins en outs van de onderneming, zodat hij achteraf niet voor verrassingen komt te staan. Ook wil hij natuurlijk niet dat er vlak voor de overdracht allerlei handelingen worden verricht die nadeel opleveren.

In de regel wordt er daarom een overdrachtsbalans opgesteld waarop alle bezittingen en schulden vermeld staan en waarvan de juistheid door de verkoper wordt gegarandeerd. Daarnaast worden er allerlei afspraken gemaakt (lees: garanties gegeven) omtrent aspecten die niet zonder meer uit de balans kunnen worden afgeleid, zoals een vrijwaring voor claims van (voormalig en zittend) personeel, belastingclaims e.d. Naarmate de verkoper daarbij méér informatie verstrekt over de feitelijke situatie, verkleint hij het risico dat hij door de koper aansprakelijk kan worden gesteld voor schade als gevolg van ‘onverwachte gevolgen’. In de overeenkomst kan daarover nadrukkelijk iets worden opgenomen, waarbij een dergelijke bepaling ‘strenger’ voor de koper kan zijn, naarmate die vanuit de huidige situatie al méér op de hoogte is van het reilen en zeilen van de BV dan een koper die er nooit eerder bij betrokken is geweest. Voor een goede inschatting van wat op dat punt kan worden geregeld, moet dus bekend zijn in hoeverre de koper al voordien betrokken is geweest bij de onderneming en in hoeverre hij van bepaalde gegevens op de hoogte is of mag worden geacht.

De verkoper heeft er daarbij belang bij geen risico te lopen t.a.v. de betaling van de koopprijs, zo min mogelijk garanties af te geven en te voorkomen dat na de overdracht ander nadeel kan ontstaan. Dat ‘andere nadeel’ kan gelegen zijn in wanbetaling van schulden van de BV aan de verkoper (of een andere groepsmaatschappij), schade aan de goede naam bij afnemers door de associatie met de verkoper, wanneer de BV nadien de relatie met de afnemers en leveranciers zou verpesten, beeindiging van samenwerkingsovereenkomsten en gezamenlijke projecten en andere commerciële belangen van de verkoper. Kortom: de verkoper moet goed kijken wat de nadelige gevolgen kunnen zijn van de ‘afkoppeling’ van de BV.

Ook onderlinge verwevenheden moeten vooraf worden onderkend, zoals welke rechten de BV bezit die (mede) worden gebruikt door de eigenaar en anderen, die niet verloren dienen te gaan (octrooien, tekeningen, modellen, merken, handelsnamen, domeinnamen, auteursrechten, computerbestanden, klantenbestanden, telefoonnummers, postbussen, etc.). Zo nodig moeten daarover dus vooraf tussen de te verkopen BV en de verkoper schriftelijk nieuwe afspraken op papier worden gezet, die dan natuurlijk wel ook aan de koper bekend moeten worden gemaakt. Om te voorkomen dat het afkoppelen van de BV schade veroorzaakt doordat daardoor bepaalde dingen worden meegesleurd, die niet zouden moeten worden meegetrokken, moet er dus een lijstje worden gemaakt van alle verbindingen tussen de BV en anderen, waaronder in het bijzonder andere leden van de groep.
Koper en verkoper hebben er verder belang bij vooraf na te gaan of de overdracht gevolgen heeft voor de relatie met derden. Zo kan het zijn dat in contracten met derden is vermeld dat de zeggenschap in de BV niet mag worden overgedragen. Wellicht ook staat de eigenaar of een ander garant voor bepaalde verplichtingen van de BV en moeten die vooraf worden afgewikkeld (of er moet in de koopovereenkomst een andere regeling voor worde getroffen).

Om deze en andere redenen, is het onder andere zinvol een lijst te maken waarin alle overeenkomsten tussen de BV en anderen zijn vermeld, zodat elk daarvan kan worden nagekeken op eventuele gevolgen van de verkoop, maar ook om de koper in staat te stellen zich goed te informeren over wat de BV precies aan rechten en plichten heeft.

Omdat bij een dergelijke controle regelmatig blijkt dat er bepaalde obstakels zijn, die de waarde van de onderneming of de mogelijkheid tot verkoop verminderen en de onderhandelingspositie schaden, is het zinvol bij voorgenomen verkoop deze excercitie al op voorhand te doen, ter voorbereiding. Om daarmee de onderneming ‘verkoopklaar’ te maken. Het onderzoek brengt bovendien verborgen waarde aan het licht en de als gevolg daarvan te treffen maatregelen, vergroten de continuïteit, de winstgevendheid en de verkoopbaarheid van de onderneming.

Het spreekt voor zich dat, als u met dergelijke verkoopactiviteiten geen grote ervaring hebt, u er goed aan doet u hierbij te laten begeleiden door iemand die daarin goed thuis is. Dat kan een adviseur zijn die overnames begeleidt, maar ook een gespecialiseerde advocaat. Groot nadeel daarvan is dat die in de regel erg duur zijn. Wij kunnen u echter begeleiden voor een relatief bescheiden tarief, waardoor u per saldo in de regel méér opbrengst genereert dan er aan kosten worden gemaakt. Indien de onderneming dan wordt verkocht, weet u zeker dat u goed zit en niet achteraf in de problemen komt. Indien de onderneming niet zou worden verkocht, hebt u die beter op de rit dan ooit.

Wij nodigen u graag uit om hierover vrijblijvend contact met ons op te nemen. Advies kunt u beter te vroeg inwinnen, dan te laat.

Deel dit bericht: