Wij gaan samenwonen!

Eindelijk is het dan zo ver. Jij en je partner hebben de knoop doorgehakt. Jullie gaan samenwonen!

Maar wat nu?! Hoe zorg je dat alles uiteindelijke goed geregeld is?!

Er zijn een heleboel praktische zaken die geregeld moeten worden op het moment dat jij en je partner besluiten om te gaan samenwonen. Hieronder vallen leuke zaken, zoals het in ontvangst nemen van de sleutels, samen klussen en het inrichten van jullie nieuwe woning. Er zijn helaas ook minder leuke zaken die geregeld moeten worden. Hoe wordt de huur betaald? Wie zorgt er voor brood op de plank? En er zijn zelfs zaken die jij en je partner verplicht zijn om te regelen. Dat soort zaken zijn vaak zo geregeld. Even ervoor gaan zitten en het is rond.

Andere zaken, issues die voornamelijk voor de toekomst van belang zijn, kunnen worden ondervangen in een samenlevingscontract. Wanneer men voor de eerste keer gaat samenwonen, wordt hier dikwijls te licht over gedacht. Op het moment dat er dan iets gebeurt, partners gaan uit elkaar of iemand komt te overlijden, blijkt er niets te zijn geregeld. Het is daarom verstandig een samenlevingscontract op te stellen. In beginsel ben je vrij te bepalen wat je in een samenlevingscontract vastlegt. De wet geeft geen verplichte onderdelen. Voor fiscaal partnerschap en het partnerpensioen eisen de belastingdienst en de pensioenfondsen wel dat je een zorgplicht naar elkaar belooft. Hier komen we later op terug. In een samenlevingscontract regelen jij en je partner welke goederen en gelden van jullie samen zijn. Ook leg je vast wat er bijvoorbeeld gebeurt met de woning en het pensioen op het moment dat jij en je partner uit elkaar gaan, of wanneer één van jullie komt te overlijden. Overlijd jij en heb je geen samenlevingscontract? Dan gaat alles wat je hebt naar je familie en krijgt je partner niets.

Hieronder een uiteenzetting van enkele basisposten die normaal gesproken overeengekomen worden in een samenlevingscontract. Er kunnen natuurlijk nog veel meer posten worden opgenomen. Indien je samen een huis koopt bijvoorbeeld, zal de hypotheekverstrekker willen dat je het e.e.a. hebt afgesproken met betrekking tot o.a. een overlijdensrisicoverzekering. Dit wordt dan ook overeengekomen in het samenlevingscontract.

Financiële bijdrage: in het samenlevingscontract regel je hoeveel ieder financieel bijdraagt aan het huishouden. Bijvoorbeeld naar evenredigheid van inkomsten, of ieder de helft. Je regelt daarnaast wat er allemaal onder het huishouden wordt verstaan, qua kosten. De verdeling van de huishoudelijke taken hoort niet in een samenlevingscontract thuis.

Uit elkaar gaan: zonder samenlevingscontract neemt iedere partner zijn eigen spullen mee (en vaak is er discussie over wie eigenaar is van bepaalde spullen). Hier zijn geen verplichtingen aan verbonden. In het samenlevingscontract kun je nu al afspraken maken voor wanneer de relatie eindigt. Bijvoorbeeld over wie welke spullen meekrijgt, wie er in de woning mag blijven wonen etc.

Nalatenschap: in een samenlevingscontract kun je niet vastleggen naar wie je erfenis gaat. Eigen wensen regel je met een testament. Je kunt echter wel vastleggen naar wie de gezamenlijke bezittingen gaan. Zonder samenlevingscontract krijgt de familie de helft van die bezittingen. Bijvoorbeeld meubels, maar ook geld. Dat kan vervelend zijn want je partner wil die misschien zelf houden. In een samenlevingscontract kun je een verblijvingsbeding opnemen waarmee je dit voorkomt. Op het moment dat jij komt te overlijden neemt je partner de gezamenlijke bezittingen over. Wat betreft jouw eigen bezittingen, blijft je familie erfgenaam (tenzij je iets anders hebt bepaald in je testament).

Partnerpensioen: er zijn verschillende soorten pensioenen. Een daarvan is het werkgeverspensioen. Bij een partnerpensioen gaat jouw werkgeverspensioen naar je partner als jij overlijdt. Pensioenfondsen accepteren bij samenwoners alleen een samenlevingscontract als bewijs van jullie relatie.

Fiscaal partnerschap: voor de belastingdienst wordt je gezien als fiscale partners. Dit betekent dat je aftrekposten en toeslagen zo gunstig mogelijk kunt verdelen.

Je kunt het samenlevingscontract opstellen met of zonder tussenkomst van de notaris. Indien je het zonder tussenkomst van de notaris laat opstellen dan gelden de afspraken slechts tussen jullie (de partijen) en niet voor derden. De belastingdienst en pensioenfondsen accepteren het samenlevingscontract in dat geval niet.

Schroom niet om contact op te nemen met Aelan Advocaten. Wij voorzien je graag van advies!

 

Deel dit bericht: